Svijet
0

Obama šokiran tragičnom pucnjavom u Coloradu

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je izjavio da je "šokiran strašnom i tragičnom" pucnjavom koja se dogodila u noći sa četvrtak na petak u kinu u Coloradu i obećao je da će pravosuđe učiniti sve što je neophodno.

"Michelle (njegova supruga) i ja smo šokirani i ožalošćeni zbog strašne i tragične pucnjave u Coloradu. Moja administracija će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne ljudima iz Aurore u ovom izuzetno teškom trenutku", rekao je Obama.

"Angažirat ćemo se da se odgovorni izvedu pred lice prave, da se obezbijedi sigurnost našim građanima i pruži njega povrijeđenima", dodao je predsjednik u saopćenju koje je emitirano s Floride, gdje je proveo noć.

"Kao što obično radimo kada se nađemo suočeni s mračnim i teškim trenucima, treba da se ujedinimo kao velika američka porodica. Svi treba da mislimo na ljude iz Aurore i molimo za njih, jer oni treba da se suoče s gubicima roditelja, prijetelja i susjeda. Treba da budemo solidarni s njima u teškim satima i danima koji dolaze", kaže Obama.

Nešto ranije u petak, Bijela Kuća je objavila da je predsjednik Obama o ovoj pucnjavi informiran u zoru na Palm Beachu (Florida), ključnoj državi u kojoj je on na dvodnevnoj izbornoj turneji, tri i po mjeseca prije predsjedničkih izbora.

"Predsjednika je o pucnjavi u Aurori u Coloradu obavijestio njegov savjetnik za unutarnju sigurnost John Brennan", rekao glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Bijela kuća nije odmah saopćila da li će Obamin program za petak biti promijenjen. Predsjednik se očekuje u gradovima Fort Myers i Orlando na Floridi na javnim skupovima.

Četrnaest osoba je ubijeno i 15 povrijeđeno u pucnjavi u noći sa četvrtka na petak u kinu Aurora, u predgrađu Denvera, glavog grada Colorada, u toku premijere posljednjeg Batmana, rekao je šef lokalne policije. Jedna osumnjičena osoba je uhapšena.