Djelovao proračunato i s namjerom
10

Colorado: Napadačev stan očišćen od eksploziva

SRNA
Zgrada u kojoj je James Holmes sakupljao municiju (Foto: AFP)
Zgrada u kojoj je James Holmes sakupljao municiju (Foto: AFP)
Stan Jamesa Holmesa, osumnjičenog za napad u bioskopu u predgrađu Denvera, u američkoj državi Colorado, očišćen je od eksplozivnih zamki i ostalih opasnih materijala, saopštila je policija.

Tokom akcije korišteni su roboti za ulazak u Holmesov stan, u mjestu Aurora, ali su kasnije agenti uspjeli da uđu u stan bez aktiviranja preostalih eksplozivnih naprava, prenio je BBC.

Policija navodi da je osumnjičeni djelovao "proračunato i sa namjerom" i da je mjesecima sakupljao municiju. Pored 12 ubijenih osoba, u pucnjavi u bioskpu tokom prikazivanja novog filma o "Batmanu“ ranjeno je 58 osoba.

Operacija demontiranja zamki koje su bile postavljene za policajce bila je duga i delikatna. Federalni istražni biro želio je da uđe u stan bez oštećenja da bi sakupio što je moguće više dokaza i da bi se izbjegla velika detonacija koja bi ugrozila ljudske živote.

Okolne zgrade su evakuisane, a ulice blokirane dok su stručnjaci radili u stanu u kojem su se nalazile materije koje su trebale da intenziviraju eksploziju i požar.

Predsjednik SAD Barack Obama posjetit će danas Auroru i odati počast žrtvama, saopštila je Bijela kuća. On će se sastati sa ožalošćenim porodicama i lokalnim zvaničnicima.