Svijet
0

Obama se sastao s jordanskim kraljem

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u ponedjeljak s jordanskim kraljem Abdullahom II o poticanju bliskoistočnog mirovnog procesa i uvođenju novih UN-ovih sankcija Iranu zbog nastavljanja nuklearnog programa.

Dva čelnika su se sastala na marginama dvodnevnog samita o nuklearnoj sigurnost u Washingtonu, koji bi trebalo da potakne na uvođenje strožih međunarodnih i nacionalnih mjera za osiguranje osjetljivog nuklearnog materijala - visokoobogaćenog urana i plutonija.

Obama i Abdullah II nisu davali izjave novinarima, ali je Bijela kuća objavila da su razgovarali o načinima da se Izraelci i Palestinci potaknu na izravne pregovore, usprkos sadašnjem zastoju u mirovnom procesu.

Ben Rhodes, zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost, ranije je najavio da će razgovarati o jačanju palestinskih institucija te o potpori palestinskom narodu.

Prije svečanog dočeka sudionika samita iz 46 zemalja, te radne večere u Konvencijskom centru u Washingtonu s kojom počinje dvodnevni skup, Obama će se bilateralno sastati i čelnicima Malezije, Ukrajine i Armenije, te s kineskim predsjednikom Hu Jintaom.

Nuklearni samit prate iznimne mjere osiguranja u kojima sudjeluju tisuće pripadnika policije, FBI-i i Tajne službe. Cijela četvrt oko Konvencijskog centra "Walter E. Washington" zatvorena je za sav promet od nedjelje navečer, pristup u nju sprečavaju metalne ograde, betonske blokade i kamioni s pijeskom, a svi prolaznici koji ulaze u zonu sigurnosti podvrgavaju se temeljitim sigurnosnim pretragama.

Gradonačelnik Washingtona Adrian Fanty, prenosi Hina, poručio je građanima koji su izrazili nezadovoljstvo zbog poremećaja koje je gradu donio samit, da je to "cijena življenja u nacionalnoj prijestolnici".