{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Obama se pretvara da Amerika nije u ratu"

F
31.12.2009. u 08:43
0
1
"Obama se pretvara da Amerika nije u ratu"
0
"Obama se pretvara da Amerika nije u ratu"
Foto: AFP/Getty Images/File
Bivši američki potpredsjednik Dick Cheney u srijedu je oštro napao predsjednika Baracka Obamu zbog reakcije na neuspjeli teroristički napad na američki avion na Božić, rekavši kako se predsjednik "pokušava praviti da nismo u ratu".
U svojoj prvoj izjavi od 25. decembra, kada je pokušan teroristički napad na letu Northwest Airlinesa iz Amsterdama za Detroit, Cheney je napao Obamu zbog, kako je kazao, "suzdržanog" odgovora na događaje od prošle sedmice, kritizirajući širi pristup Obamine administracije nacionalnoj sigurnosti.

"Izgleda kako on misli da ako damo teroristima prava koja imaju Amerikanaci i omogućimo im odvjetnika, da nećemo biti u ratu", rekao je Cheney za TV mrežu Fox News.

"Čini se da on misli da ako dovedemo glavnog pokretača terorističkih napada od 11. septembra 2001. u New York, damo mu odvjetnika i sudimo mu pred civilnim sudom, da nećemo biti u ratu. Izgleda kako on misli da ako zatvori Guantanamo i oslobodi jezgru terorista koje je obučavala Al-Qaida i koji su još tamo, da nećemo biti u ratu", ocijenio je Cheney.

Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab (23) optužen je za pokušaj da raznese avion Northwest Airlinesa eksplozivom koji je nosio skriven u donjem rublju. Militantna skupina Al-Qaida Arapskog poluotoka preuzela je odgovornost za napad.

Cheney je rekao kako se Obama izvana "pretvara da nismo u ratu", ponavljajući svoje višemjesečne kritike da je novi predsjednik Ameriku učinio "manje sigurnom".

"Zašto on ne želi priznati da smo u ratu?", zapitao se Cheney. "To se ne uklapa u pogled na svijet koji je donio sa sobom u Ovalni ured. To se ne uklapa u ono što čini se da je cilj njegova predsjedništva: društvena transformacija, restrukturiranje američkog društva."

Obama za sukobe u Afganistanu i Iraku koristi naziv rat, dok njegova administracija izbjegava izraz "rat protiv terorizma", koji je bio najčešće korišteni termin za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha.

Cheney se pridružio drugim kritikama opozicijskih republikanaca protiv vladajuće demokratske administracije nakon pokušaja terorističkog napada u Detroitu i ranijeg ubojstva 13 američkih vojnika u Fort Hoodu u Teksasu, u kojima se ponavlja teza da su demokrati slabi u pitanjima nacionalne sigurnosti.

Stalne kritike na račun Obame, doprinijele su da Dick Cheney osvoji nagradu "Konzervativac godine" 2009., u izboru američke konzervativne publikacije Human Events, prenijela je Hina.

"Zaštita prava terorista, za ovu je administraciju postala važnija od zaštite života Amerikanaca", izjavio je u srijedu Newt Gingrich, bivši republikanski predsjednik Predstavničkog doma Kongresa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: