Svijet
0

Obama sa saveznicima traga za najefikasnijim odgovorom Assadu

Anadolija
Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je sa predsjednikom Francuske Francois Hollandeom i britanskim premijerom David Cameronom u vezi sa Sirijom gdje su se trojica lidera složili da se ne može tolerisati upotreba hemijskih bombi, napominjući da će nastaviti sa konsultacijama u vezi sa sirijskom krizom, javlja dopisnik agencije Anadolija.

U saopćenju Bijele kuće navedeno je da su američki i francuski predsjednik složni u tome da se nikome i nigdje ne smije dozvoliti upotreba hemijskog oružja.

"Obama i Hollande su saglasni da međunarodna zajednica ne smije dozvoliti upotrebu hemijskog oružja, i da je za napad hemijskim bombama odgovoran sirijski režim. Naglašeno je da su SAD i Francuska bliski saveznici i da će nastaviti sa stalnim konsultacijama u vezi sa problemima u Siriji ali i svim drugim problemima koji prijete globalnoj sigurnosti", navodi se iz Bijele kuće.

Dodaje se da su se, također, Obama i Cameron složili da je neprihvatljivo korištenje hemijskog oružja poslavši poruku da će dvije prijateljske zemlje nastaviti sa konsultacijama u vezi sa sirijskom krizom.

S druge strane, britanska vlada je saopćila da su se britanski premijer Cameron i američki predsjednik Obama, nakon odluke Velike Britanije da ne podrži akciju protiv Sirije, ipak složili da nastave "tradicionalnu britansko-američku saradnju".

Cameron je istakao da je američki predsjednik poručio da izrazito cijeni snažno prijateljstvo dvojice lidera, kao i “trajnost, snagu i dubinu posebnog odnosa između dvije prijateljske zemlje”.

U saopćenju vlade Velike Britanije navedeno je da će obje zemlje uložiti maksimalne napore da se pronađe političko rješenje za Siriju.

“Dvojica lidera su se dogovorili da će i ubuduće nastaviti saradnju u međunarodnim pitanjima, i obojica su ponovili riješenost da nađu političko rješenje za sirijski konflikt tako što će približiti sve strane”, navodi se u saopćenju.

Inače, britanski premijer je ranije izjavio da žali zbog toga što britanski Parlament nije podržao vladin prijedlog o mogućoj vojnoj akciji protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Tada je kazao i to da se nada da će SAD shvatiti potrebu Velike Britanije da sluša svoj vlastiti narod.

S druge strane, tim istražitelja Ujedninjenih nacija završio je prikupljanje uzoraka i dokaza vezanih za navodno korištenje hemijskog oružja u Siriji, tokom napada u kojem je poginulo više stotina ljudi prošle sedmice u predgrađu Damaska.

Istražitelji su napustili Siriju, ali će se ponovo vratiti kako bi prikupili dokaze o korištenju oružja za masovno uništenje na nekim drugim mjestima tokom rata u toj zemlji, istakao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

Prema posljednjim informacijama tim inspektora je doputovao u Bejrut, nakon što je četiri dana proveo u području na kojem je navodno korišteno hemijsko oružje.