Svijet
221

Obama: Rusija krši međunarodni zakon, radit ćemo na njenoj izolaciji

Klix.ba
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Predsjednik SAD-a Barack Obama kazao je kako je Rusija na "pogrešnoj strani historije" u Ukrajini i da njeni potezi krše međunarodni zakon.

Obama je kazao za medije u Oval Officeu kako SAD razmatraju ekonomske i diplomatske opcije kojim bi izolirali Rusiju. Predsjednik Obama je pozvao Kongres da radi na paketu pomoći za Ukrajinu i da im bude na prvom mjestu poslovanja, prenosi AP.

Obama je kazao kako će nastavak vojne akcije u Ukrajini biti skup za Rusiju.

U međuvremenu, mediji objavljuju različite informacije. Nakon što je objavljena informacija da je Rusija dala ultimatum Ukrajincima da se predaju do 4:00 ujutro u Krimu, ta informacija je opovrgnuta.

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov tvrdi kako je crnomorska flota blokirala ukrajinske brodove u lukama Sevastopolja te da se na Krimu okuplja sve veći broj ruskih snaga. Moskvu je pozvao da prekine 'agresiju'. Istovremeno je objavio da su Ukrajinci uspostavili kontrolu na lokacijama izvan Krima na kojima su proruski demonstranti počeli zauzimati zgrade državnih institucija. To uključuje i grad Donjeck.

No, Rusi i dalje tvrde kako su tu samo da zaštite ljudska prave stanovnika ruske nacionalnosti.

Vijeće sigurnosti UN-a ponovo zasjeda večeras u 21:30 sati.

NATO je za utorak najavio hitan sastanak zbog Ukrajine, na kojem će obaviti konsultacije na temelju članka 4 Sjevernoatlantske povelje. Taj članak u prijevodu glasi: 'Stranke [povelje] konsultirat će se u svakom slučaju kada, na temelju mišljenja bilo koje od potpisnica, postoji prijetnja teritorijalnom integritetu, političkoj neovisnosti ili sigurnosti bilo koje od potpisnica.'

Zasjedat će i Evropska unija u četvrtak.