Svijet
0

Pentagon poslao lovce F-15 i vojnike na Baltik, Obama najavio oštre sankcije Rusiji

Klix.ba
Napetost i dalje raste kada su u pitanju posljednja dešavanja u ukrajinskom Krimu. Predsjednik SAD-a Barack Obama osudio je najavljeni referendum o neovisnosti Krima i priključenju Rusiji, kazavši da bi to bilo kršenje međunarodnog prava, te da bi u takvoj odluci trebala učestvovati legitimna vlada u Kijevu. Pentagon je poslao borbene avione F-15 i dodatnu posadu od 60 vojnika u Litvaniju da patrolira Baltikom.
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)

"Predloženi referendum o budućnosti Krima kršio bi ukrajinski ustav i međunarodno pravo. Svaka rasprava o budućnosti Ukrajine mora uključiti i legitimnu vladu u zemlji", rekao je Obama u kratkoj izjavi u Bijeloj kući. Lokalni parlament Krima, u kojem dominiraju proruski zastupnici, najavio je referendum 16. marta na kojem bi se trebala podržati odluka o pripajanju Rusiji.

Obama je poručio i da Rusija može očekivati sankcije koje će je skupo stajati, ukoliko ne pristupi mirnom rješavanju krize. Naredio je zamrzavanje imovine u SAD-u i zabranu putovanja u Sjedinjene Države umiješanima u ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine nakon najavljenog referenduma. Visoki dužnosnik njegove administracije rekao je da te sankcije ne uključuju predsjednika Vladimira Putina.

NATO je uz Ukrajinu

Oglasio se i NATO koji je pozvao Rusiju da povuče u baze svoje vojnike razmještene na Krimu, potvrđujući podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

"Ukrajinu smatramo dugoročnim partnerom NATO-a. U ovim teškim trenucima NATO je uz Ukrajinu, uz njen suverenitet, integritet i uz temeljna načela međunarodnog prava. Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage u baze i suzdrži se od miješanja na ostatku teritorija Ukrajine', ", rekao je glavni sekretar NATO-a Anders Fogh Rassmusen.

Pentagon je poslao šest borbenih aviona F-15 i 60 američkih vojnika u Litvaniju kako bi nadgledali Baltik. Tamo su već četiri borbena aviona i 150 trupa. Američka vojska objavila je kako je slanje raketnog razarača USS Truxtun prema Crnom moru "rutinski" razmještaj koji je bio zakazan prije ukrajinske krize.

SAD zaprijetile crnim listama

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da još nema dogovora između Moskve i Washingtona oko krize u Ukrajini gdje je regionalni parlament na Krimu izglasao pripojenje Rusiji, javljaju ruski mediji.

"Za sada ne možemo reći međunarodnoj zajednici da smo postigli dogovor", rekao je Lavrov u Rimu nakon drugog sastanka s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u dva dana.

Lavrov je rekao da odluka Washingtona da zamrzne imovinu i uskrati vize Rusima odgovornima za vojni upad na Krim predstavlja prijetnju. Također je izjavio da priča o crnima listama na kojima su ruski građani kojima će biti zabranjen ulaz u SAD kompliciraju razgovore.