Formiran tim za istraživanje
1

Obama: Radikali koriste film kao izgovor da unište ugled SAD-a

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Američki predsjednik Barack Obama je, gostujući na televizijskom kanalu Univision, izjavio kako radikalne grupe imaju cilj uništiti ugled SAD-a, kako bi postigli taj cilj koriste kao izgovor bijes zbog filma.

"Znamo da radikali koji protestuju imaju za cilj naštetiti interesima SAD-a i koriste bijes zbog filma samo kao izgovor“, rekao je Obama.

Na upit novinara o tome da li misli da Al-Kaida stoji iza toga, Obama je odgovorio da ne zna, te dodao: "Fokusirat ćemo se na grupe kao što su Al-Kaida ili kao što su oni koji su organizovali 11. septembar. Te grupe još nisu nestale.“

S druge strane, ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton je održala tajni brifing sa članovima Kongresa u vezi sa napadom na američku ambasadu u Bengaziju.

Na današnjoj konferenciji za medije, Clinton je kazala da će uposliti jednu nezavisnu komisiju, na čelu sa bivšim diplomatom Thomasom Pickeringom, koja će samo biti zadužena za istraživanje ovog napada.

Vlasti SAD-a, kako bi smanjili tenzije i bijes muslimana zbog filma u kojem se ismijava poslanik Muhammed, platile su pakistanskim televizijskim kanalima 70 hiljada dolara kako bi objavljivali reklame u kojima se pojavljuju Obama i Clinton.

U reklamama koje traju 30 sekundi i koje su na engleskom, ali titlovane, Obama i Clinton osuđuju film, ističu da vlasti SAD-a nemaju veze sa filmom, te poručuju da SAD ima kulturu koja prihvata sve vjerske razlike.