Vlada SAD nema veze s tim
2

Clinton: Film o islamu je gnusan i zaslužuje kaznu

FENA
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton kritizirala je film koji ocrnjuje islam i izaziva bijes muslimana protiv Sjedinjenih Država i nazvala ga "gnjusnim i kažnjivim videom s kojim američka vlada nema nikakve veze".

Američka šefica diplomacije je također tražila od svih političkih i vjerskih čelnika da osude nasilje koje se zbilo nakon objave tog filma na internetu.

"Za nas, i mene lično taj video je gnjusan i zaslužuje kaznu. Čini se da mu je svrha duboko cinična, ocrniti veliku religiju i izazvati bijes", rekla je Clinton u prisustvu marokanskog kolege Saad-Edine Al-Otmanijem s kojim će voditi "strateški američko-marokanski dijalog".

Taj video snimljen u Sjedinjenim Državama posljednih dana je u Egiptu i drugim muslimanskim zemljama izazvao proteste. Istovremeno je na američki konzulat u Benagziju izveden napad u kojem su poginula četiri Amerikanca među kojima ambasador u Libije Chris Stevens.

Clinton je ponovila da nema nikakvog opravdanja za nasilje kojim je odgovoreno na taj film i tražila je od čelnika vlada da osude to nasilje.