Svijet
0

Obama protiv objavljivanja fotografija o zlostavljanju u Iraku i Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Barack Obama se protivi objavljivanju mnoštva fotografija koje prikazuju zlostavljanje kakvo su američki vojnici prakticirali u zatvorima u Iraku i Afganistanu za vrijeme Bushovog predsjedavanja, izjavio je u srijedu jedan zvaničnik.

"Predsjednik je prošle sedmice okupio svoju ekipu pravnika i rekao im da je obajvljivanje fotografija od strane ministarstva odbrane izazvalo kod njega nelagodu jer misli da ono može dovesti naše vojnike u opasnost u zemljama kao što su Irak i Afganistan i zato što misli da sudu nije u potpunosti prezentirano kakve bi bile posljedice takvog objavljivanja za nacionalnu sigurnost", kazao je jedan visoki zvaničnik administracije koji je želio da ostane anoniman.

Na kraju sastanka predsjednik je dao instrukciju u vezi sa suprotstavljanjem objavljivanju tih fotografija, kazao je on.

Sud je naredio ministarstvu odbrane da objavi prije 28. maja 44 fotografije koje prikazuju zlostavljanja što su ih vršili američki vojnici u zatvorima u inozemsatvu, nakon što mu se 2004. godine obratila velika organizacija za zaštitu sloboda ACLU.

Vlada je ocijenila da su krivci kažnjeni. Poslije se pojavila zabrinutost za posljedice koje bi izazvalo takvo objavljivanje.