Svijet
4

Obama predstavio plan za zatvaranje Guantanama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Barack Obama je Kongresu danas predstavio plan o zatvaranju kontroverznog zatvora Guantanamo. Obama je istakao da, kada bi zatvor i dalje ostao otvoren, to kršilo američke vrijednosti.

“Jasno je da daljni rad Guantanama ne unaprjeđuje našu državnu sigurnost“, kazao je Obama.

Plan za zatvaranje zatvora u Guantanamu spominje 13 mogućih američkih zatvora gdje bi se premjestili osumnjičeni za terorizam.

Plan koji je Obama predstavio bi SAD koštao 475 miliona dolara, a djelomično bi novac bio iskorišten i za prebacivanje 91 zatvorenika, koliko ih je ostalo u Guantanamu, u druge zatvore.

Odjel za odbranu SAD-a se nada da će novi plan natjerati zakonodavce da odobre prebacivanje između 30 i 60 zatvorenika u narednom periodu.

Obama, koji o zatvaranju kaznionice u američkoj vojnoj bazi na Kubi govori od početka svog prvog mandata 2009. traži da se njegovo obećanje ispuni prije napuštanja dužnosti sljedećeg januara, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis je prethodno izjavio je da administracija planira iskoristiti krajnji rok u utorak i predstaviti svoj detaljni prijedlog za zatvaranje objekta u kojem se još nalazi 91 zatvorenik.

Američki dužnosnici su izjavili da plan predviđa slanje dijela zatočenika u njihove domovine ili treće zemlje.

Preostali, kojih je najvjerojatnije nekoliko desetaka, završili bi u najstrože čuvanim zatvorima u SAD-u, prenosi Hina. Kongres je zabranio takve transfere u SAD još 2011. godine.