Svijet
0

Bijela kuća: Zatvorenici iz Guantanama čekaju da budu prebačeni u druge zemlje

Anadolija
Skoro 50 osoba zatočenih u zatvoru Guantanamo sa statusom ratnih zatvorenika kojima se ne može suditi zbog manjka dokaza biće pušteni iz zloglasnog zatvora, ali je potrebna zemlja u koju bi bili premješteni, saopćeno je iz Bijele kuće.

Ova odluka je uslijedila nakon što su dvojica jemenskih državljana ranije ove sedmice oslobođeni sumnji i premješteni u Ganu,  čime je broj zatvorenika u kontroverznom zatvoru smanjen na 105.

Radi se o osobama koji su zatvoreni na neograničeno vrijeme bez osude i suđenja, ali koje vlasti SAD smatraju izrazito opasnim da bi bili oslobođeni.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest u obraćanju medijima izjavio je da ne "isključuje mogućnost novih premještanja u bliskoj budućnosti".

Premještaj zatvorenika iz Guantanama dio je direktive američkog predsjednika Baracka Obame iz 2009. godine gdje je naveo kako ima u planu zatvoriti Guantanamo. Međutim, taj prijedlog naišao je na brojna protivljenja unutar američkog Kongresa.

Zatvor u Guantanamu je prve zatvorenike dobio 11. januara 2002. godine. Osnovan je nakon napada 11. septembra 2001. za strance koji su imali veze s terorističkim organizacijama ili napadima.