Svijet
0

Obama predlaže veće poreze za banke i najbogatije Amerikance

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama predložit će izmjene američkog poreznog sistema prema kojima bi najbogatiji građani i finansijske institucije plaćali poreze po većoj stopi nego do sada. Istovremeno bi se porezno rasteretila srednja klasa.

Ovaj prijedlog, kojeg da bi stupio na snagu moraju prihvatiti članovi Republikanske stranke u Kongresu i Senatu, Obama će prezentirati u utorak u tradicionalnom godišnjem obraćanju javnosti u kojem predsjednik SAD-a detektira stanje nacije, javlja Washington Post.

Većim porezima za bogate građane SAD-a i finansijske institucije Obama u narednih 10 godina želi osigurati dodanih 320 milijardi dolara budžetskih prihoda. Porez na dobit i dividendu Obama želi povećati na 28 posto, te uvesti dodatne poreze koje bi moralo plaćati stotinjak najvećih banaka i ostalih američkih finansijskih institucija.

Srednju klasu Obama planira rasteretiti olakšicama za male poduzetnike, te reformom zahvaljujući kojoj bi građani plaćali manja davanja na penzijsku štednju. Obama također predlaže olakšice za obitelji s djecom, kao i za obitelji u kojima su oba roditelja zaposlena, a planira pomoći i studentima u vidu prijedloga da država na sebe preuzme finansiranje većeg dijela njihovog obrazovanja na javnim fakultetima.

"Ova reforma bi eliminirala najveće rupe u poreznom zakonu i omogućila lakši napredak srednjoj klasi", izjavio je za Washington Post anonimni izvor iz Obamine administracije. Prema riječima istog izvora, 99 posto dodatnog poreznog opterećenja palo bi na leđa jedan posto najbogatijih Amerikanaca.

Ovaj Obamin prijedlog već je proglašen kontroverznim, te je naišao na osudu članova Republikanske stranke.

"Ovo nije ozbiljan prijedlog", poručio je Brendan Buck, glasnogovornik zastupnika u Kongresu Paula Ryana, glavnog ideologa za ekonomska pitanja u republikanskim redovima.