Komemoracija žrtvama u Tucsonu
0

VIDEO / Obama pozvao na odavanje počasti žrtvama jedinstvom

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barak Obama je tokom govora na komemoraciji žrtvama pucnjave u Arizoni pozvao Amerikance da ne traže jednostavno rješenje za ovaj incident i istakao je da će zemlja stati uz žrtve i njihovu rodbinu. Kazao je da žrtvama treba odati počast jedinstvom.

"Loše stvari se dešavaju i mi se moramo zaštiti od jednostavnih rješenja. Moramo pokazati volju da se suprostavimo 'starim pretpostavkama' kako bi se slični incidenti spriječili u budućnosti. Ovu tragediju ne smijemo iskoristiti i za okrivljivanje jedni drugih", rekao je Obama.

Prema njegovim riječima, umjesto upiranja prsta i prenosa krivice, "treba iskoristiti ovu priliku i proširiti moralne zamisli i slušati jedni druge mnogo pažljivije kako bi se izoštrilo saosjećanje sa drugima".

Obama je u govoru ispred više hiljada ljudi na memorijalnoj službi u Tucsonu naglasio da niko ne može da zna šta je nagnalo napadača da krene u ubilački pohod u kojem je stradalo šest ljudi, a teže je ranjena članica Kongresa  Gabrielle Giffords.

Jared Loughner (22) optužen je za napad na Giffords i ostale okupljene ispred tržnog centra u Tucsonu tokom prošlog vikenda. Giffords je ispred centra održavala otvorene susrete sa građanima.

Među ubijenima je i sudija saveznog suda i saradnik Giffords. Loughner je ubio i devetogodišnju Christinu Taylor Green, koja je rođena 11. septembra 2001. godine na dan terorističkog napada na američke gradove New York i Washington.

Obama je posjetio Tucsonu započeo odlaskom u Medicinski centar kako bi vidio Giffords, koja je u napadu ranjena u glavu. Američki predsjednik posjetio je i ostale ranjene u napadu.