Svijet
0

Barack Obama u srijedu u Arizoni

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama otputovat će u srijedu u Tucson, u Arizoni, kako bi prisustvovao komemoraciji žrtvama napada na članicu Kongresa Gabrielle Giffords.

U tome je napadu šest osoba poginulo, dok je Giffords teško ranjena.

Predsjednik Obama i njegova supruga Michelle, u ponedjeljak su minutom šutnje na travnjaku ispred Bijele kuće odali počast ubijenima i ranjenima.

Odbijajući da se na bilo koji način uključi u raspravu o tome da li je napad posljedica otrovne retorike na američkoj političkoj sceni, predsjednik Obama rekao je kako je sada najvažnije da se zemlja ujedini.

U ponedjeljak se pred sudom pojavio 22-godišnji Jared Loughner, koga optužnica tereti za zločin u Tucsonu. Obrijane glave, s lisicama na rukama i okovima na nogama, Loughner je potvrdno odgovorio na pitanje je li svjestan da je za zločine za koje je optužen predviđena smrtna kazna. Nije se izjašnjavao o svojoj krivnji.

Gabrielle Giffords, koja je iz neposredne blizine pogođena hicem u glavu, i dalje je u kritičnom stanju, ali liječnici vjeruju kako ima dobre izglede da preživi. U pucnjavi je ranjeno još 13 osoba, od kojih pet teško.

Predsjednik Obama je rekao da je ovaj događaj "tragedija za čitavu zemlju", dok su ljevičarski komentatori optužili desničarske političare da su stvorili klimu mržnje koja omogućava ovakve napade.

Dopisnik BBC-a iz Washingtona kaže da uzavrela diskusija koja je otpočela odmah nakon pucnjave pokazuje koliko je američka politika nestabilna i sklona izljevima negativnih emocija.