SAD
0

Obama pozvao na jedinstvo nakon izbora

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu kako vjeruje da glasači osjećaju nezadovoljstvo tempom ekonomskog oporavka, nakon što je njegova stranka pretrpila gubitke na kongresnim i guvernerskim izborima.

Republikanci su osvojili 60 mjesta kako bi preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom. Demokrati su zadržali kontrolu nad Senatom uprkos tome što su izgubili neka mjesta, prenosi BBC.

Republikanski čelnici već su najavili da će poništiti Obamine reforme zdravstvene zaštite i da će umanjiti potrošnju.

Obama je obećao da će raditi na zajedničkoj platformi s republikancima na ključnim političkim temama.

Nijedna stranka trenutno nema kontrole, rekao je američki predsjednik, i stoga je važno za republikance i demokrate da zajedno rade na osiguravanju novih radnih mjesta, sigurnosti i budućnosti, u skladu s voljom glasača.

"To neće biti lako. Nećemo biti u stanju da premostimo sve razlike", istakao je Obama dodajući da je napredak ostvaren, ali da mnogo toga ostaje da se uradi.

"Tokom protekle dvije godine ostvarili smo napredak, ali očigledno toliki broj ljudi još nije osjetio taj napredak i to su nam jasno poručili jučer. Kao predsjednik preuzimam odgovornost za to", kazao je Obama.

Ranije je republikanac John Boehmner, koji bi trebao postati novi predsjedavajući Zastupničkog doma, obećao da će poništiti "monstruznost" Obamine reforme zdravstvene zaštite.

"Vjerujem da će ta reforma ukinuti radna mjesta, uništiti najbolji sistem zdravstvene zaštite na svijetu i dovesti zemlju do bankrota", izjavio je Boehner.

Obama je izjavio da će saslušati prijedloge o toj reformi.

"Ako republikanci imaju ideje kako da poboljšamo naš sistem zdravstvene zaštite i žele da predlože modifikacije koje bi dovele do brže i efikasnije reforme sisatema zdravstvene zaštite, sa zadovoljstvom bih razmotrio neke od tih ideja", kazao je američki predsjednik.