{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama pozvao Kongres da reformira obrazovni sistem

F
14.3.2011. u 19:42
0
0
Obama pozvao Kongres da reformira obrazovni sistem
0
Obama pozvao Kongres da reformira obrazovni sistem
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u ponedjeljak poslanike u Kongresu da brzo usvoje reformu američkog obrazovnog sistema kako bi se naročito promijenio mehanizam ocjenjivačkih kriterija koji je uveo njegov prethodnik George W. Bush.
Mehanizam "No child left behind" (nijedno dijete ostavljeno postrani) potpisao je Bush 2002. godine, nakon što su ga podržali i demokrati i republikanci u Kongresu.

Ta je reforma generalizirala praksu polaganja godišnjih ispita iz matematike i čitanja za učenike od 6 do 13 godina i nastavka financiranja državnih škola na osnovu rezultata.

Kritičari tog sistema su osporili njegove nerealne ciljeve i manjak elastičnosti, jer škole koje se nalaze u siromašnim zonama muku muče da ispune njihove ciljeve, a neke države koje moraju primjenjivati kriterije došli su do toga da ih snižavaju kako bi i dalje dobivali novac.

"Prema novim procjenama, više od 80 posto naših škola trebalo bi smatrati nefunkcionalnim. To je zaprepašćujuća brojka", kazao je Obama u jednoj školi u Arlingtonu, u Virdžiniji, južnom predgrađu Washingtona.

"Pozivam Kongres da mi pošalje zakon o reformi obrazovanja koji mogu da proglasim prije početka naredne školske godine" krajem ljeta, kazao je Obama, koji nakon govora o stanju nacije održanog u januaru insistira na neophodnosti da se ulaže u obrazovanje, koje je ključ, kako on smatra, budućeg prosperiteta SAD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: