|

Obama položio zakletvu za drugi predsjednički mandat

Obama položio zakletvu za drugi predsjednički mandat
1
F
FENA
21.1.2013. u 18:40
3
komentara
1

dijeljenja
Obama položio zakletvu za drugi predsjednički mandat Foto: AFP
Barack Obama u ponedjeljak je u Washingtonu položio zakletvu za drugi mandat kao američki predsjednik, pred stotinama hiljada posmatrača.
Obama (51), koji je 44. američki predsjednik, položio je zakletvu pred šefom američkog pravosuđa Johnom Robertsom, prenosi BBC.

Današnje inauguralne svečanosti u američkoj prijestonici uključuju balove, paradu i muzičke nastupe.

U svom inauguralnom govoru, demokratski predsjednik SAD-a trebao bi predočiti svoju viziju za naredne četiri godine.

On je formalno položio zakletvu na maloj ceremoniji u Bijeloj kući u nedjelju - jer američki Ustav nalaže da predsjednički mandat započne 20. januara.

U čuvenoj Plavoj sobi sa suprugom i kćerkama, 44. američki predsjednik položio je ruku na Bibliju koju je godinama koristila porodica Michell Obama, dok je Roberts nadzirao polaganje zakletve.

U skladu s riječima koje se navode u američkom Ustavu, Obama se zakleo da će "predano obavljati dužnost predsjednika Sjedinjenih Država, i učinit ću sve što je u njegovoj moći da čuva, štiti i brani Ustav Sjedinjenih Država".

On je ponovio te riječi na današnjoj javnoj inauguraciji, stavljajući lijevu ruku na Bibliju koju su posjedovali legendarni čelnik pokreta za građanska prava Martin Luther King Jr i nekadašnji predsjednik Abraham Lincoln.

Bivši predsjednici Bill Clinton i Jimmy Carter, skupa sa desecima senatora, kongresnih čelnika i ostalih dostojanstvenika, prisustvovalo je inauguraciji u američkom Capitolu.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...