{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas javna svečanost i Obamin inauguralni govor na Capitol Hillu

F
21.1.2013. u 08:01
0
0
Danas javna svečanost i Obamin inauguralni govor na Capitol Hillu
0
Danas javna svečanost i Obamin inauguralni govor na Capitol Hillu
Barack Obama (Foto: Anadolija)
Američki predsjednik Barack Obama položio je svečanu zakletvu za drugi mandat u nedjelju tačno u podne po lokalnom vremenu na zatvorenoj ceremoniji u Bijeloj kući.
Obama je zakletvu položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom, koji je u toj ulozi bio i 2009. kada je Obama položio zakletvu kao prvi afroamerički predsjednik SAD-a.

"Ja, Barack Hussin Obama Svečano se zaklinjem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika SAD-a i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i branim ustav SAD-a", izgovorio je tekst svečane zakletve, držeći desnu ruku podignutu prema sudiji Robertsu, a lijevu položenu na Bibliju.

Svečanost je trajala svega nekoliko sekundi, a uz Obamu su u nedjelju u Bijeloj kući bili samo članovi njegove porodice.

Američkom predsjedniku mandat po ustavu formalno počinje 20. januara u podne po istočnoameričkom vremenu (18 sati po srednjoevropskom). Kako ovaj 20. januar pada na neradni dan, u nedjelju, Obama za drugi mandat mora dati zakletvu dvaput.

Polaganjem zakletve u Bijeloj kući zadovoljene su ustavne odredbe.

Procedura inauguracije ponovit će se u ponedjeljak na javnoj svečanosti na Capitol Hillu, kada će Obama položiti zakletvu na golemoj platformi kod zapadnog ulaza u Kongres s koje se pruža pogled na kilometarsku aveniju National Mall.

Zbog visoke nezaposlenosti i teške bitke oko poreznih politika splasnula je euforija koja je obilježila Obaminu prvu inauguraciju 2009. kada je na krilima promjena izborio istorijsku izbornu pobjedu i postao prvi afroamerički predsjednik SAD-a.

Obama će na javnoj svečanosti na Capitol Hillu opet položiti zakletvu pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom i potom održati inauguralni govor koji će pratiti milioni gledaoca diljem svijeta. Oko 800.000 ljudi okupit će se oko sjedišta zakonodavne vlasti i uživo svjedočiti polaganjem svečane zakletve, što je znatno manje od 1.8 miliona koliko ih je pratilo inauguraciju 2009. godine.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: