Danas javna svečanost i Obamin inauguralni govor na Capitol Hillu

F
FENA
21.1.2013. u 08:01
0
0
Danas javna svečanost i Obamin inauguralni govor na Capitol Hillu
0
Danas javna svečanost i Obamin inauguralni govor na Capitol Hillu Barack Obama (Foto: Anadolija)
Američki predsjednik Barack Obama položio je svečanu zakletvu za drugi mandat u nedjelju tačno u podne po lokalnom vremenu na zatvorenoj ceremoniji u Bijeloj kući.
Obama je zakletvu položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom, koji je u toj ulozi bio i 2009. kada je Obama položio zakletvu kao prvi afroamerički predsjednik SAD-a.

"Ja, Barack Hussin Obama Svečano se zaklinjem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika SAD-a i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i branim ustav SAD-a", izgovorio je tekst svečane zakletve, držeći desnu ruku podignutu prema sudiji Robertsu, a lijevu položenu na Bibliju.

Svečanost je trajala svega nekoliko sekundi, a uz Obamu su u nedjelju u Bijeloj kući bili samo članovi njegove porodice.

Američkom predsjedniku mandat po ustavu formalno počinje 20. januara u podne po istočnoameričkom vremenu (18 sati po srednjoevropskom). Kako ovaj 20. januar pada na neradni dan, u nedjelju, Obama za drugi mandat mora dati zakletvu dvaput.

Polaganjem zakletve u Bijeloj kući zadovoljene su ustavne odredbe.

Procedura inauguracije ponovit će se u ponedjeljak na javnoj svečanosti na Capitol Hillu, kada će Obama položiti zakletvu na golemoj platformi kod zapadnog ulaza u Kongres s koje se pruža pogled na kilometarsku aveniju National Mall.

Zbog visoke nezaposlenosti i teške bitke oko poreznih politika splasnula je euforija koja je obilježila Obaminu prvu inauguraciju 2009. kada je na krilima promjena izborio istorijsku izbornu pobjedu i postao prvi afroamerički predsjednik SAD-a.

Obama će na javnoj svečanosti na Capitol Hillu opet položiti zakletvu pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom i potom održati inauguralni govor koji će pratiti milioni gledaoca diljem svijeta. Oko 800.000 ljudi okupit će se oko sjedišta zakonodavne vlasti i uživo svjedočiti polaganjem svečane zakletve, što je znatno manje od 1.8 miliona koliko ih je pratilo inauguraciju 2009. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: