Svijet
0

Obama: Planiramo gađati više od 50 meta u Siriji

Anadolija
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki list The New York Times piše da je američki predsjednik Barack Obama naredio Pentagonu da pripremi proširenu listu potencijalnih meta u Siriji.

List navodi da je američki predsjednik donio takvu odluku zbog saznanja američkih obavještajnih službi da su sirijske vojne snage izvršile premještaj sa jedne na drugu lokaciju kao dio strategije da se odupru stranim silama.

Prema pisanju ovog lista, popis od planiranih 50 meta sada će se dodatno proširiti, dok postoji mogućnost upotrebe i ratnog vazduhoplovstva, osim bacanja raketa “Tomahawk” sa američkih nosača aviona koji se već nalaze na terenu.

Dodaje se da su moguća opcija u eventualnom napadu na Siriju i B-52 bombarderi i B-2 letjelice koje nose satelitski navođene bombe.

The New York Times navodi da bi vojni napad bio usmjeren striktno na vojne jedinice režima Bashara al-Assada koje su, navodno, izvele napad hemijskim oružjem 21. avgusta u predgrađu Damaska.

Također, američka vojska bi izvela napad i na objekte komandnih štabova koji su rukovodili napadom hemijskim oružjem.

Šef Generalštaba američke vojske general Martin Dempsey kazao je da bi se među metama mogle naći i sirijska protivvazdušna odbrana i rakete dugog dometa koje posjeduje sirijska vojska.