U posjeti Izraelu i Zapadnoj obali
1

Obama: Palestinska država uslov za jevrejsku

SRNA
Barack Obama
Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama poručio je danas u Jerusalemu da jedini način da Izrael ostvari napredak kao jevrejska, demokratska država jeste realizacija nezavisne i održive palestinske države.

On je dodao da je mir neophodan, pravedan i moguć i da Izraelci u svom traganju za mirom imaju "istinske partnere" u predsjedniku Palestinske uprave Mahmudu Abasu i premijeru Salamu Fajadu.

Obama je rekao da su Abas i Fajad uspjeli da osiguraju sigurnost na Zapadnoj obali, ističući da su mnogi Palestinci odbacili nasilje.

Obraćajući se studentima u Jerusalemu, on je rekao da je Izrael na raskrsnici i da mora da prizna da je kompromis neophodan za mir, prenio je BBC.

"Kao što su Izraelci izgradili državu u svojoj domovini Palestinci imaju pravo da budu slobodni ljudi na svojoj zemlji", rekao je on, apelujući na publiku "da pogleda svijet njihovim očima".

Tokom obraćanja studentima bilo je više upadica sa strane, ali Obama je rekao da je to sasvim normalno i da ga je podsjetilo na domovinu.

Američki predsjednik je apelovao da Palestinci odustanu od svojih zahtjeva za zamrzavanjem gradnje izraelskih naselja kao preduslova za mirovne pregovore.

Govoreći ranije u Ramali nakon razgovora sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom Obama je ponovio svoju opredijeljenost za rješenje dvije države, ali je dodao da obje strane moraju da riješe nesuglasice.

Ovo je bila prva posjeta Obame kao predsjednika Izraelu i Zapadnoj obali.