Svijet
0

Obama opisao ukrajinsku krizu kao marš prema slobodi

FENA
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Američki predsjednik Barack Obama opisao je narod Ukrajine kao nasljednike poljskih nastojanja na razvoju demokratije koja su dovela do pada komunizma u Evropi.

Obama je govorio na ceremoniji kojom se obilježila 25. godišnjica prvih poljskih djelimično slobodnih izbora. Čak i pored toga što je označio poljski napredak kao postignuće u posljednjem kvartalu prošlog stoljeća, on je, međutim, naglasio da svaka generacija mora izboriti i obnavljati svoju slobodu, prenosi AP.

Američki predsjednik je izjavio da je ruska agresija na Ukrajinu podsjetnik da ne treba biti spokojan u nastojanjima na stvaranju cjelovite, slobodne i mirne Evrope. On je rekao da kontinent ne smije dopustiti da "mračne taktike iz 20. stoljeća definiraju 21. stoljeće".

Obama je također ponovio svoje obavezivanje na sigurnosti Poljske i ostalih NATO saveznica.

"Kao saveznici, mi imamo svetu dužnost - obavezujuću dužnost predviđenu sporazumom - da branimo vaš teritorijalni integritet. I mi to hoćemo", izjavio je Obama.

"Poljska nikada neće ostati sama. Estonija nikada neće ostati sama. Litvanija nikada neće ostati sama. Rumunija nikada neće ostati sama", poručio je američki predsjednik, prenosi Reuters.