Berlin
0

Obama održao razgovore s Angelom Merkel

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel raspravljali su u četvrtak o ratovima u Iraku i Afganistanu, kao i o klimatskim i energetskim pitanjima u njemačkom kancelarijatu, u okviru turneje koja ima za cilj da poveća međunarodni rejting američkog senatora.

"Njihov sastanak karakterisali su "veoma otvoreni" i sveobuhvatni razgovori, navodi portparol Merkelove Urlich Wilhelm u saopćenju objavljenom nakon sat vremena dugih razgovora. Obama i Merkel također su istaknuli "veliki značaj bliskih i prijateljskih njemačko-američkih odnosa", navodi on u saopćenju, prenosi AP.

Ostale teme uključivale su Pakistan, bliskoistočni mirovni proces, transatlantsko ekonomsko partnerstvo, globalnu ekonomiju i "potrebu za saradnjom na međunarodnom nivou i u međunarodnim organizacijama na rješavanju bitnih globalnih pitanja", navodi se u Wilhelmovom saopćenju.

Obama je doputovao u Berlin s Bliskog istoka, gdje je obišao Svetu zemlju i sastao se s vođama Izraela i Palestinaca. Kolona crnih automobila Mercedes-Benz dovezla je Obaminu svitu s aerodroma Tegel do kancelarijata, koji se nalazi prekoputa čuvenog Reichstaga.

Iznad tog mjesta su kružili policijski helikopteri. Oko 700 policajaca je razmješteno tokom razgovora, koji su završeni u petak prijepodne.

Obama bi se u popodnevnim satima trebao sastati s ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom u njegovom uredu u ministarstvu vanjskiih poslova.