Ponovo puni baterije
0

Obama odlazi na šesti godišnji odmor u 2010.

Sarajevo-x.com
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama, će zajedno sa suprugom Michelle i kćerkama Malijom i Sashom otići na farmu "Blue Herion" što će mu biti šesti put ove godine da uzima godišnji odmor.

Prema riječima Billa Burtona, zamjenika sekretara Bijele kuće za odnose sa medijima, rekao je da će predsjednik "provesti malo vremena puneći baterije" na ostrvu u Massachisettsu.

Predsjednik će vrijeme provoditi u šetnji, na plaži, uživat će u sladoledu, vježbati udarac golferskom palicom i vježbati svaki dan.

Godišnji odmori američkih predsjednika tema su tamošnjih medija već nekoliko godina. Bivši predsjednik Bill Clinton provodio je anketu gdje je najbolje odmarati, a njegov nasljednik George W. Bush na odmoru je proveo 879 dana, tokom svog osmogodišnjeg mandata.

Bush je tokom ljeta radio na svom ranču u Teksasu, koji su mediji nazvali zapadnom Bijelom kućom.

Obamini odmori su postali meta prošle godine, nakon kritike njegovog odnosa prema američkoj ekonomiji i naftnoj mrlji u Meksičkom zaljevu.

Javnost ga je kritikovala zbog odlaska u elitno odmaralište "Martha's Vineyard" tokom teške recesije prošle godine, a u julu ove godine pretrpio je kritike zbog odlaska u Maine umjesto u Meksički zaljev.

Iako se čini da uzima više odmora od svojih prethodnika, Obamini odmori su obično vrlo kratki. Tokom pet pauza ove godine potrošio je 20 dana odmora.