{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama odlazi na Bliski istok u misiju pomirenja i mira

F
2.6.2009. u 21:28
0
0
Obama odlazi na Bliski istok u misiju pomirenja i mira
0
Obama odlazi na Bliski istok u misiju pomirenja i mira
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama putuje u utorak na Bliski Istok, kako bi muslimanima pružio ruku i zatražio arapsku podršku u stvaranju mira između Izraelaca i Palestinaca, mir bez kojeg problemi regije neće moći biti riješeni.
Veliki govor pomirenja, koji je obećao već dugo muslimanima, održat će u četvrtak u Kairu tokom kratkog puta po regiji, tokom koje će u srijedu posjetiti i saudijskog saveznika, javio je AFP.

S novim vladama u Washingtonu i Jerusalemu, dolazi do neočekivanog obrta u interesima SAD-a i historijskog prijatelja Izraela.

Saudijska Arabija, koja bi mogla odigrati veliku ulogu u stvaranju mira, očekuje od Obame da prekine s praksom popuštanja prema Izraelu, kako je to radio njegov prethodnik George W.Bush.

- Palestinska država mora ugledati svjetlo dana a Izrael treba da zaustavi kolonizaciju na palestinskim teritorijama, ponovio je Obama, što izraelski premijer Netanyahu odbija da prihvati.

Kako bi se ubijedili Izraelci, Obama bi, prema ekspertima, mogao pokušati, s nešto manjim šansama za uspjeh, da ubijedi egipatskog predsjednika Hosni Mubaraka i kralja Saudijske Arabije Abdullaha da poduzmu konkretne mjere koje će pokazati arapsku volju za pomirenjem.

S kraljem Abdullahom, Obama će razgovarati i o iranskim nuklearnim aktivnostim, koje zabrinjavaju Arabiju i ostale zemlje regije.

Nakon Egipta, Obama odlazi u Evropu, gdje će u petak posjetiti koncentracioni logor Buchenwald u Njemačkoj, a u subotu
prisustvuje proslavi 65-godišnjice Savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: