Svijet
0

Obama obišao demilitarizovanu zonu koja razdvaja dvije Koreje

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama posjetio je danas demilitarizovanu zonu (DMZ) koja razdvaja dvije Koreje, u znak solidarnosti s američkim saveznikom Seulom i radi upućivanja poruke Pjongjangu povodom spornog sjevernokorejskog nuklearnog programa koji je izvor spora sa Zapadom.

Obama je, uoči održavanja Globalnog samita o nuklearnoj bezbjednosti u Južnoj Koreji, helikopterom stigao u američku vojnu bazu na obodu DMZ u vrijeme kada se održavala komemoracija u Sjevernoj Koreji i obilježavao 100. dana žalosti zbog smrti dugogodišnjeg lidera Kim Džong-Ila.

"Suprotnosti između Južne i Sjeverne Koreje ne mogu biti jasnije, ne mogu biti stvarnije, u smislu slobode i prosperiteta", izjavio je Obama, prenijela je agencija Rojters.

Obama je proveo oko 10 minuta u DMZ u razgovoru s vojnicima na straži, uz vijorenje zastava SAD, Južne Koreje i Ujedinjenih nacija.

Rojters navodi da je obilazak zone Obamin nastavak kretanja stopama tri njegova prethodnika u Bijeloj kući, pošto je DMZ primjer hladnoratovske simbolike i naslijeđenog neizvesnog primirja kojim je okončan Korejski rat prije skoro 60 godina, a usred rastuće zabrinutosti zbog planiranog lansiranja sjevernokorejskog satelita sljedećeg mjeseca.

Pjongjang je ranije ovog mjeseca saopćio da će, sredinom aprila, lansirati raketu kojom će poslati satelit u orbitu, povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja svog osnivača Kim Il Sunga.

To SAD, Južna Koreja i druge zemlje vide kao izgovor za testiranje projektila dugog dometa i kršenje zabrane UN, a što je prijetnja dogovoru o nastavku upućivanje američke pomoći Sjevernoj Koreji u hrani, navela je agencija AP.

U Južnoj Koreji je stacionirano više od 28.000 američkih vojnika, prenose agencije.