"Loše ponašanje"
0

Obama: Sjeverna Koreja mora da pokaže iskrenost

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju da Sjeverna Koreja, koja se prije tri godine povukla iz multilateralnih pregovora o razoružanju, mora da pokaže iskrenost da bi pregovori mogli da se nastave, pozvavši Kinu da se više potrudi da obuzda "loše ponašanje" svog susjeda.

Obama je dao izjavu uoči samita o nuklearnoj sigurnosti u Seoulu, a nakon što je Sjeverna Koreja saopćila da planira da lansira raketu slijedećeg mjeseca, prenosi Reuters.

Ukoliko Sjeverna Koreja lansira raketu, to će je samo još više izolovati, a postoji i mogućnost da se razmotre nove sankcije protiv nje, upozorio je Obama, dodajući da se ta zemlja ne smije nagrađivati za loše ponašanje.

Kina, jedini značajan saveznik Sjeverne Koreje, mora da energičnije iskoristi svoj uticaj i potrudi se da obuzda svog susjeda, poručio je Obama, dodajući da će o tome sutra razgovarati sa kineskim predsjednikom Huom Jintaom.

Seoul i Washington tvrde da najavljeno lansiranje zapravo predstavlja prikriveno testiranje balističke rakete, dok Sjeverna Koreja navodi da samo želi da lansira satelit u orbitu uz pomoć rakete.

Sjeverna Koreja se prije tri godine povukla iz takozvanih "šestostranih pregovora", u kojima je učestvovala zajedno sa Južnom Korejom, pored SAD, Rusije, Kine i Japana, podsjeća Reuters.

Prkošenje Sjeverne Koreje, kao i nastavak nuklearnih aktivnosti Irana, otežavaju provođenje Obamine agende nuklearnog razoružanja.

Iako te dvije zemlje nisu na zvaničnoj listi učesnika samita o nuklearnoj sigurnosti, koji se održava 26. i 27. marta, očekuje se da će one biti u fokusu niza bilateralnih sastanaka američkog predsjednika na marginama dvodnevnog događaja.