|

Obama obećao ukidanje viza Poljacima

Obama obećao ukidanje viza Poljacima
0
F
FENA
9.12.2010. u 09:29
0
komentara
0

dijeljenja
Obama obećao ukidanje viza Poljacima Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama obećao je poljskom predsjedniku Bronislawu Komorowskom u srijedu da će Poljska biti primljena u američki program izuzeća od viza.
Poljska, koja je jedini član 25-člane "schengenske zone" čiji državljani ne mogu putovati u SAD bez vize, dugo upućuje peticije američkoj administraciji za uključivanje u taj program.

Susjedne zemlje poput Češke, Slovačke, Estonije i Latvije već su prije ušle u program, a Poljaci su napokon dobili obećanje Obamine administracije da će sarađivati s Kongresom kako bi se to dogodilo.

"Ja ću to učiniti prioritetom i jako dugo želim riješiti to pitanje. Očekujem da će se ovaj problem riješiti za vrijeme mog predsjedanja", rekao je Obama.

"Primit ću ovu izjavu u dobroj vjeri. Osjećam se obaveznim reći da poljska javnost ne razumije zašto svi susjedi Poljske mogu koristiti ukidanje viza, a mi ne možemo", odgovorio Komorowski.

Obamina administracija je osuđena na krpanje odnosa s Poljskom, nakon što se odustala od obećanog razmještanja raketnog štita u toj zemlji, a pristupila obnovi američkih odnosa s Rusijom.

Poljaci javno podupiru obnovu američke politike s Rusijom, razmišljajući o poboljšanju američko-ruskih odnosa radi povećanja stabilnosti za cijeli kontinent.

Senator George Voinovich, republikanac iz Ohia kojem ističe mandat, ponudio je da će glasati za sporazum Novi START u zamjenu za spomenute ustupke za Poljsku.

Tehnički razlozi zbog kojih Poljska nije mogla ući u program je stopa odbijanja njenih građana, koja se primjenjuje za izdavanje viza za Sjedinjene Američke Države, a koja je viša 10 posto.

Drugim riječima, američki konzularni službenici ocijenili su da Poljaci u prevelikom broju prekoračuju trajanje svoje vize te da postoji opasnost da postanu ilegalni imigranti.

Poljska je sada ispod praga od 10 posto, ali standard je pao na 3 posto prošle godine nakon što Ministarstvo državne sigurnosti nije ispunilo rokove za nepovezani biometrijski sigurnosni program.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.