SAD
0

Obama obećao ukidanje viza Poljacima

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama obećao je poljskom predsjedniku Bronislawu Komorowskom u srijedu da će Poljska biti primljena u američki program izuzeća od viza.

Poljska, koja je jedini član 25-člane "schengenske zone" čiji državljani ne mogu putovati u SAD bez vize, dugo upućuje peticije američkoj administraciji za uključivanje u taj program.

Susjedne zemlje poput Češke, Slovačke, Estonije i Latvije već su prije ušle u program, a Poljaci su napokon dobili obećanje Obamine administracije da će sarađivati s Kongresom kako bi se to dogodilo.

"Ja ću to učiniti prioritetom i jako dugo želim riješiti to pitanje. Očekujem da će se ovaj problem riješiti za vrijeme mog predsjedanja", rekao je Obama.

"Primit ću ovu izjavu u dobroj vjeri. Osjećam se obaveznim reći da poljska javnost ne razumije zašto svi susjedi Poljske mogu koristiti ukidanje viza, a mi ne možemo", odgovorio Komorowski.

Obamina administracija je osuđena na krpanje odnosa s Poljskom, nakon što se odustala od obećanog razmještanja raketnog štita u toj zemlji, a pristupila obnovi američkih odnosa s Rusijom.

Poljaci javno podupiru obnovu američke politike s Rusijom, razmišljajući o poboljšanju američko-ruskih odnosa radi povećanja stabilnosti za cijeli kontinent.

Senator George Voinovich, republikanac iz Ohia kojem ističe mandat, ponudio je da će glasati za sporazum Novi START u zamjenu za spomenute ustupke za Poljsku.

Tehnički razlozi zbog kojih Poljska nije mogla ući u program je stopa odbijanja njenih građana, koja se primjenjuje za izdavanje viza za Sjedinjene Američke Države, a koja je viša 10 posto.

Drugim riječima, američki konzularni službenici ocijenili su da Poljaci u prevelikom broju prekoračuju trajanje svoje vize te da postoji opasnost da postanu ilegalni imigranti.

Poljska je sada ispod praga od 10 posto, ali standard je pao na 3 posto prošle godine nakon što Ministarstvo državne sigurnosti nije ispunilo rokove za nepovezani biometrijski sigurnosni program.