Zvao ih iz aviona
2

Obama NASA-inim ekspertima: Javite mi ako nađete Marsovce

Klix.ba
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama našalio se sa naučnicima zaduženim za projekt slanja robota Curiosityja na Mars, te im naložio da mu odmah jave ako nađu znakove života na toj planeti.

"Ako uspostavite kontakt s Marsovcima, odmah me obavijestite", rekao je Obama u telefonskom razgovoru sa naučnicima NASA-ine laboratorije u Kaliforniji.

"Iako sam okupiran mnogim drugim stvarima mislim da će mi se to naći na vrhu liste prioriteta. Bit ću veoma uzbuđen čak i ako to budu samo mikrobi", priznao je predsjednik SAD-a.

Robotsko vozilo Curiosity prošle sedmice je dotaklo tlo Marsa, nakon visokorizičnog prizemljivanja. Ubrzo potom na Zemlju su stigli snimci koje je napravio. Robot je u misiji traženja znakova postojanja života na najbližem Zemljinom susjedu.

Obama je dodao da je, zahvaljujući NASA-inim ekspertima, Curiosity privukao pažnju miliona ljudi ne samo širom SAD-a nego i svijeta.

"Učinili ste NASA-u ponosnom. Momci, vi ste primjer pametnih i genijalnih Amerikanaca, a ovo je zaista sjajno dostignuće", kazao je prvi čovjek SAD-a u pozivu upućenom iz predsjedničkog aviona.