Svijet
3

Obama: Najoštrije osuđujemo zvjersko ubistvo britanskog humanitarca Henninga

Anadolija
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Na internetu je jučer objavljen snimak pripadnika terorističke organizacije IDIL kako odsijecanjem glave ubijaju britanskog humanitarca Alana Henninga, a tim povodom je američki predsjednik Barack Obama uputio najoštriju osudu tog 'zvjerskog' ubistva.

Obama je u pisanom saopćenju istakao da je Henning bio volonter koji je radio na poboljšanju života naroda u Siriji i da je njegovo ubistvo veliki gubitak za taj narod, njegovu porodicu i narod Velike Britanije.

"Držeći se uz naše prijatelje i saveznike iz Velike Britanije, radit ćemo na izvođenju pred lice pravde odgovornih za ubistvo Alana, Jima Foleya, Stvena Sotloffa, Davida Hainesa. Zajedno sa širokom koalicijom saveznika nastavit ćemo odlučnu borbu do potpunog uništavanja IDIL-a", poručio je Obama.

Teroristička organizacija IDIL, koja oružano djeluje u Iraku i Siriji do sada je kidnapovala i odsijecanjem glave ubila dva američka novinara Jamesa Foleya i Stevena, Sotloffa, te škotske i britanske humanitarce Davida Hainesa i Alana Henninga.