Svijet
36

Obama na posljednoj konferenciji za novinare: Trumpu sam dao savjet da se oslanja na druge

Klix.ba
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama večeras je upriličio svoju posljednju konferenciju za novinare na kojoj je odgovarao na pitanja predstavnika sedme sile. Obama je rekao da je najveći savjet koji je mogao dati Donaldu Trumpu taj da se oslanja na druge oko sebe.

Obama je izjavio kako su njegovi telefonski razgovori s Donaldom Trumpom bili konstruktivni i ponekad dugi, prenosi CNN.

"Ovo je posao takve veličine da ništa ne može učiniti sami", rekao je Obama.

Odlazeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je poručio da je u interesu Amerike da ima konstruktivne veze sa Rusijom, ali je napomenuo da je taj odnos unazađen do neprijateljskog duha kada je Vladimir Putin ponovo došao na čelo Rusije.

"U interesu SAD-a, ali i ostatka svijeta su konstruktivni odnosi s Rusijom. To je bio moj pristup tokom cijelog mog predsjedavanja", rekao je Obama dva dana prije odlaska iz Bijele kuće.

Obama je, povodom svoje odluke da pomiluje Chelsea Manning, osuđenog za špijunažu, izjavio da je on odslužio svoju kaznu.

"Budimo jasni, Chelsea Manning je odslužio tešku zatvorsku kaznu", rekao je Obama na posljednjoj konferenciji za novinare.

Predsjednika SAD-a nije želio komentirati Trumpovu inauguraciju, samo je rekao da će se 20. januara u Bijeloj kući pojaviti sa suprugom Michelle.