Svijet
0

Obama na čelo tajne službe prvi put postavlja ženu

FENA
Julia Pierson
Julia Pierson
Američki predsjednik Barack Obama planirao je da imenuje u utorak prvi put ženu na čelo Tajne službe, elitne policije koja brine o njegovoj zaštiti i koju je prošle godine obilježio skandal povezan s prostitucijom za vrijeme jednog samita u Kolumbiji.

Jedan američki zvaničnik je potvrdio da je na ovu poziciju naimenovana Julia Pierson i da će to u toku dana biti zvanično objavljeno.

Julia Pierson je 30 godina radila za Tajnu službu koja je osim zaštite predsjednika i njegove porodice zadužena za istrage u vezi s krijumčarenjem novca i pronevjere.

Reputacija ove elitne policije umrljana je u aprilu 2012. godine kada je 12 njenih agenata osumnjičeno za posjećivanje prostitutki u Kartageni, u Kolumbiji, prije dolaska Baracka Obame na samit Južne i Sjeverne Amerike. Devet agenata je smijenjeno, podnijelo ostavke ili otišlo u penziju nakon ovog incidenta.

Dosadašnji šef tajne službe Mark Sullivan ispričao se za ovaj skandal koji je agenciju primorao da promijeni neke od svojih internih propisa.