Svijet
1

Obama: Možemo očekivati primirje u nekim dijelovima Sirije

Klix.ba
Barak Obama (Foto: EPA)
Barak Obama (Foto: EPA)
Američki predsjednik Barak Obama izjavio je kako bi u pojedinim dijelovima Sirije uskoro moglo doći do primirja. Kako je istakao, do toga su doveli uspjesi mirovnih pregovora u Beču koje vode američki državni sekretar John Kerry i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Postoji vjerovatnoća da će pregovori u Beču uroditi plodom, te da u Siriji, barem djelimično, zavlada mir. Mislim da su Kerry i Lavrov učinili dobar posao vodeći ove pregovore", rekao je Obama nakon klimatske konferencije u Parizu.

Dodao je da bi to moglo moglo značiti i kraj ruskom bombardovanju tzv. umjerenih pobunjenika koje finansira američka vlada.

"Pojedine opozicijske pobunjeničke grupe možda neće više biti predmet ruske zračne kampanje. To će im pružiti mogućnost da se uključe u političke pregovore", objasnio je američki predsjednik.

S druge strane Rusi "umjerene pobunjenike" smatraju neprijateljima sirijskih vlasti, isto kao i tzv. Islamska država. Naime, takva situacija stvorila je veliku napetost između Rusije i SAD-a, a mnogi smatraju da bi pregovori koji se vode u Beču mogli doprinijeti smanjenu tenzija.