SAD
0

Obama krenuo u kampanju za podršku zakonu o zapošljavanju

SRNA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama krenuo je jutros u kampanju za podsticaj njegovom nacrtu zakona o zapošljavanju u vrijeme kada su se protesti ispred finansijskih institucija na Wall Streetu proširili i globalno.

Obama će u naredna tri dana posjetiti savezne države Sjeverna Karolina i Virdžinija, koje su od ključne važnosti za njegove šanse za reizbor na izborima zakazanim za 2012. godinu, dok će pokušati da obezbjedi podršku bar za neke dijelove njegovog plana o zapošljavanjeu vrijednog 447 milijardi dolara.

Analitičari navode da Obamina posjeta dvjema saveznim državama dolazi u vrijeme protesta protiv "pohlepe korporacija" i ekonomske nejednakosti započetih prije nekoliko sedmica u New Yorku koji su se proširili i na druge američke gradove ali su tokom vikenda podstakli i globalni "Dan bijesa".

Obama, čija je popularnost u znatnom padu zboh načina na koji rješava ekonomske probleme i visoku stopu nezaposlenosti u SAD, izrazio je saosjećajnost sa zahtjevima pokreta "Occupy Wall Street".

"Predsjednik će nastaviti da iskazuje frustraciju koju i sam osjeća prema potrebi da Washington učini više za podršku našem ekonomskom oporavku i da obezbjedi da budu dobro zastupani interesi 99 posto Amerikanaca", rekao je portparol Bijele kuće Josh Earnest, odgovarajući na pitanje da li će Obama poslati neku poruku demonstrantima u New Yorku dok bude u posjeti Sjevernoj Karolini i Virdžiniji.

Analitičari navode da američki predsjednik, u svojim nastojanjima da usvoji dio po dio paketa o zapošljavanju, želi da izvrši pritisak na republikance pošto je paket tokom prošle sedmice odbačen na glasanju u Kongresu.

Prema njihovom mišljenju, pošto se približavaju izbori, Obamina strategija je da primora republikance da popuste u svojim stavovima ili da budu smatrani opstrukcionistima zainteresovanijim da zaštite "milionere i milijardere" i kako ne bi platili jedan odsto njihovog udjela u porezima.
Republikanci smatraju da Obamin paket karakteriše rasipna potrošnja i povećanje poreza za bogatije Amerikance. 

Oni optužuju Obamu da ih "demonizuje" i da promoviše "klasni rat" umjesto da sa njima sarađuje kako bi pronašli zajedničke oblasti u sporazumu.