The Independent
0

Obama kao Carter

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Najavljujući djelomične izbore za američki Kongres koji će se održati u novembru, The Independent konstatira u utorak da predsjednika Baracka Obamu u Washingtonu sve češće uspoređuju s jedinim drugim američkim predsjednikom - Jimmyjem Carterom, demokratom koji je odslužio samo jedan mandat u republikanskoj eri američke politike.

I jedan i drugi, piše Independent, izuzetno su inteligentni, obdareni rijetko viđenom sposobnošću da proniknu u samo srce svakog problema. I jedan i drugi su dobili Nobelovu nagradu za mir.

Njihova racionalnost, odnosno sposobnost da svijet vide onakav kakav jeste, a ne onakav kakav bi željeli da bude, doživljava se kao slabost. I jedan i drugi govore istinu, o ekonomski i drugim teškoćama s kojima se zemlja suočava, iako Amerikanci to ne vole čuti, posebno ne od svog predsjednika.

Carter je, podsjeća Independent, služio samo jedan mandat, koji se najčešće opisuje kao neuspješan; Obama sve češće djeluje kao da ne želi drugi.

Novembarski izbori će, smatra Independent, biti brutalni - demokrati su pod Carterom na djelomičnim izborima izgubili 15 mjesta u Predstavničkom domu i tri u Senatu - bilo bi pravo čudo da ovaj put, pod Obamom, prođu tako dobro.