Svijet
0

Obama još nije nazvao Putina nakon izbora

FENA
Barack Obama i Vladimir Putin (Foto: AFP)
Barack Obama i Vladimir Putin (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama još nije kontaktirao Vladimira Putina koji je u nedjelju ponovno izabran za ruskog predsjednika, no namjerava to učiniti, objavila je u četvrtak Bijela kuća.

Upitan je li Obamina šutnja znak zahlađenja odnosa Washingtona i Moskve nakon Putinova povratka na dužnost ruskog predsjednika, glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da će dvije države nastaviti suradnju oko Irana i drugih pitanja.

"Siguran sam da će se čuti, ne bih to pripisivao ničem drugom nego gustom rasporedu", rekao je Carney, javila je Hina.

Obama je, nakon preuzimanja dužnosti prije tri godine, kao jedan od svojih prioriteta naveo "resetiranje" odnosa s Rusijom i dobro je surađivao s Putinovim prethodnikom Dmitrijem Medvedevim.

Prema službenim podacima, Putin je na izborima osvojio više od 63 posto glasova, no neovisni promatrači upozoravaju da su oni bili "namješteni" u korist moćnog premijera koji je do 2008. osam godina obnašao dužnost šefa ruske države.

Bijela kuća je objavila da neće biti zaokreta u odnosima između SAD-a i Rusije nakon smjene čelnih ljudi u Kremlju.

"Mi se veselimo nastavku sAradnje s Rusijom oko pitanja od zajedničkog interesa i to ne ovisi o tome ko je predsjednik", istaknuo je Carney.

"To nije personalizirana politika. To je politika, pristup utemeljen na američkim nacionalnim interesima i na područjima oko kojih možemo postići dogovor s Rusijom, kao što je Iran, trgovina i druga pitanja", dodao je.