|

"Obama je predsjednik za jedan mandat"

"Obama je predsjednik za jedan mandat"
0
F
FENA
18.1.2011. u 19:24
2
komentara
0

dijeljenja
"Obama je predsjednik za jedan mandat" Dick Cheney
Bivši američki potpredsjednik Dick Cheney izjavio je u utorak da će Barack Obama biti predsjednik u samo jednom mandatu, zbog nedostatka potpore njegovoj politici, navodeći kao primjer reformu zdravstvu.
"Kada je postao predsjednik, on je odabrao pravac djelovanja za koji nije imao toliko potporu kao što je mislio da ima", rekao je Cheney u intervjuu emitovanom u emisiji Today Show TV mreže NBC.

"Reforma zdravstvenog sistema, povećanje vlade, povećanje deficita, to su sve slabosti koje vidim kod Baracka Obame", dodao je.

Bivši potpredsjednik ipak je pohvalio Obamu za način na koji je postupao vezano uz tragično masovno ubojstvo u Tucsonu u Arizoni, pretprošloga vikenda.

"Ja po prirodi nisam pristalica Obame, ali mislim da je to bio jedan od njegovih boljih poteza", rekao je Cheney, koji je najoštriji kritičar Obame među dužnosnicima prethodne administracije Georgea W. Busha.

Nova anketa ABC Newsa i The Washington Posta pokazale je rast Obamine popularnosti nakon tragičnih zbivanja u Tucsonu, gdje je u napadu na politički skup 22-godišnji napadač ubio šest a ranio 13 osoba, uključujući kongresnicu Gabrielle Giffords.

Anketa pokazuje da 54 posto Amerikanaca sada odobrava način na koji Obama obavlja predsjedničku dužnost, što je njegova najviša ocjena u više od godinu dana, skok za pet postotaka od prošlog mjeseca, te za osam postotaka od septembra kada je njegova popularnost bila na rekordno niskom nivou.

Govoreći o uzavreloj političkoj raspravi potaknutoj masovnim ubistvom u Arizoni, Cheney je ustvrdio da američka politika zna biti prilično gruba s vremena na vrijeme, ali su političke borbe "snaga američke demokratije".

On nije želio ući u predviđanja o tome gdje će političke borbe dovesti Ameriku u 2012. godini.

Upitan o bivšoj guvernerki Aljaske Sarah Palin, Cheney je rekao da ona ima "dosta sljedbenika", ali ju je izbjegao procijeniti kao mogućeg republikanskog predsjedničkog kandidata. Umjesto toga, Cheney je kazao kako je njezin reality show, Aljaska Sarah Palin, "vrlo dobar", prenijela je Hina.

Cheney se osvrnuo i na teškoće s njegovom pumpom koja pomaže rad srca, pokazujući kako na sebi nosi bateriju, pumpu i druge dijelove i dodao kako još nije odlučio hoće li tražiti presađivanje srca.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...