Svijet
41

Obama: Izrael ima pravo da se brani od raketnih napada iz Gaze

Anadolija
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
"Koristit ćemo sve diplomatske izvore i odnose kako bismo podržali pregovore za uspostavljanje primirja", izjavio je američki predsjednik Barack Obama u vezi sa sukobima između Izraela i Gaze, javlja Anadolija.

"Nastavljamo pružati podršku diplomatskim naporima koji imaju cilj zaustaviti nasilje između Izraela i Hamasa. Kao što sam rekao više puta, Izrael ima pravo da se brani od raketnih napada iz Gaze. Ne može se očekivati da jedna zemlja živi pod stalnim napadima. Ponosan sam što je sistem Željezna kupola, u čijoj smo proizvodnji pomogli Izraelu, spasila života mnogih civila u ovoj zemlji", rekao je Obama.

On je istakao kako su "svima slomljena srca" zbog toga što je smrtno stradao i poginuo veliki broj nedužnih civila, posebno djece u Gazi, dodavši da je upravo zbog toga potrebno uspostaviti primirje. Američki predsjednik je rekao da radi zajedno sa svojim saveznicima, s ciljem zaštite civila na obje strane.

Podsjetio je da je Izrael juče pristao na prijedlog o primirju, što su predložile egipatske vlasti.

"Nažalost, Hamas je nastavio bombardovati civile i onda su se sukobi nastavili. Ali građani u Izraelu i Palestini ne žele živjeti ovako, oni zaslužuju živjeti u miru, sigurnosti i daleko od straha", rekao je Obama.