Washington
0

Obama i Zapatero razgovarali o ekonomiji, Afganistanu i Bliskom istoku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
SAD i Španija zajednički rade na dva tegobna pitanja - ratu u Afganistanu i miru na Bliskom istoku, kazao je u utorak američki predsjednik Barack Obama nakon razgovora sa španskim premijerom Jose Luisom Zapaterom u Bijeloj kući.
  • Španija i SAD rade zajedno na nekim od najtežih sigurnosnih pitanja s kojima se suočava svijet, rekao je Obama dodajući kako je zahvalio Zapateru za "partnerstvo sa španskim snagama u pomaganju da se dovede sigurnost i stabilnost u Afganistan, te da se pomogne Afganistancima da sami brinu za vlastitu sigurnost".

Govoreći o Bliskom istoku i potrebi postizanja rješenja s dvije države, Izraelom i Palestinom, Obama je kazao da će španski premijer putovati u tu regiju nakon posjeta Washingtonu.

  • Obojica smo se suglasili kako je vrijeme za obnovu pregovora između Palestinaca i Izraelaca kako bi se stvorile dvije države koje žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti, rekao je Obama.

Zapatero je ocijenio kako sadašnji trenutak nudi pravu priliku da se uspostavi mir na Bliskom istoku, ključan za izgradnju mira diljem svijeta.

Također je istaknuo čvrstu predanost svoje zemlje za pružanje pomoći Afganistanu.

  • Stabilnost, sigurnost, ograničenje radikalizma i talibana, ključno je kako bi se tim ljudima omogućilo da imaju budućnost, rekao je Zapatero novinarima u Ovalnom uredu.

Američki predsjednik je čestitao Zapateru na preuzimanju predsjedavanja Evropskom unijom u 2010. godini, zajamčivši da će "SAD blisko sarađivati s EU-om na širokom spektru pitanja od protuterorizma do Kosova, kao i na poboljšanju odnosa s Rusijom, uz nastavak integracija u Evropi".

Obama je kazao da su razgovarali i o ekonomji, te da SAD i Španija neumorno rade na obnovi zapošljavanja i oporavku od najteže recesije u više desetljeća.

Posjet španskog premijera uklopio se u obilježavanje Mjeseca hispanoameričke baštine u SAD-u, povodom kojeg je u utorak održana večer latinske kulture u Bijeloj kući.

Predsjednik Obama i prva dama Michelle ugostili su više latinoameričkih izvođača, među kojima su bili Marc Anthony, Gloria Estefan, Tito el Bambino, Thalia i grupa Aventura.

Glumci Jimmy Smits, Eva Longoria te najpopularniji latino komičar George Lopez također su prisustvovali događaju. Za hranu je bio zadužen šef Maricel Presilla, saopćila je Bijela kuća.

Događaj se prenosio uživo na web stranici WhiteHouse.gov/live, te na Facebooku i Twitteru.