Svijet
0

Obama i Karzai razgovarali o pomirenju u Afganistanu

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u ponedjeljak s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem o regionalnoj podršci procesu pomirenja u Afganistanu, saopćila je Bijela kuća.

U saopćenju se navodi da su predsjednici razgovarali i o susretu predstavnika Afganistana, Pakistana i Irana održanom prošle sedmice u Islamabadu.

Saglasili su se da uskoro ponovo razgovaraju kako bi zajednički radili na dugoročnom strateškom partnerstvu, navedeno je u izjavi Bijele kuće, prenijele su agencije.

Karzai je krajem prošle sedmice boravio u Islamabadu, gdje se susreo s predsjednikom Pakistana Asifom Alijem Zardarijem i iranskim liderom Mahmudom Ahmedinedžadom, od kojih je zatražio regionalnu podršku za rješenje desetogodišnjeg sukoba u Afganistanu.

Afganistan i Pakistan žele doći da dogovora za prestanak nasilja s talibanima, na čije ponašanje Islamabad ima utjecaja.

Ahmedinedžad je na trilateralnom sastanku ponovio svoj stav da je za sve probleme u regionu krivo strano miješanje, izrazivši ipak podršku naporima Pakistana i Afganistana da poprave odnose.