Svijet
0

Obama gubi podršku ključnih biračkih grupa

FENA
Barack Obama (Foto: Reuters)
Barack Obama (Foto: Reuters)
Američki predsjednik Barack Obama izgubio je uporište kod birača koji su bili ključni za njegov izbor 2008. godine, pokazuje istraživanje agencije AP.

Analiza najnovije ankete AP-a i agencije GfK ukazuje na pad popularnosti američkog predsjednika među liberalnim bijelcima, ženama i donekle mladim biračima.

Također, zbog visoke nezaposlenosti, mnogi smatraju da Obama nije adekvatno rješavao ekonomske probleme, što utječe na opći pad njegove popularnosti poslije teških pregovora o podizanju kreditnog limita i u trenutku kada mnogi strahuju od nove recesije.

Rezultati ove ankete ne pokazuju kako će Obama kotirati na narednim predsjedničkim izborima u novembru 2012. godine, ali ukazuju na koje grupe predsjednik treba da obrati pažnju ukoliko želi da bude ponovo izabran, precizirao je AP.

Prema američkoj agenciji, najveći izazov za predsjednika bit će da zadrži i pojača podršku među bijelim nezavisnim biračima koji su bili gotovo ravnomjerno podijeljeni između njega i republikanskog kandidata Johna McCainea 2008. godine.

Popularnost predsjednika opala je među bijelcima sa srednjom školom od kojih 60 posto smatra da Obama ne treba biti izabran.

Od fakultetski obrazovanih bijelaca, 53 posto ne podržava Obamu.

Obama je izgubio uporište i među ženama od kojih samo 50 posto smatra da predsjednik treba da ponovo da bude izabran.

Ipak žene još uvijek češće gledaju na Obamu kao na snažnog lidera i podržavaju način na koji se nosi sa ekonomskim teškoćama nego muškarci, naveo je AP.

Aktuelni američki predsjednik je 2008. godine uživao veću podršku mladih liberalnih birača nego Bill Clinton na izborima 1992. i 1996. godine.

Mladi demokrati danas međutim ne vjeruju u njegov reizbor ništa više od starijih pristalica demokratske stranke - 27 posto demokrata ispod 45 godina smatra da Obama nije snažan vođa u poređenju s 11 posto u junu, navela je američka agencija.