Svijet
0

Obama će nastojati da Abas odustane od zahtjeva

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama će javno nastojati da Palestinci odustanu od zahtjeva za državnošću, kada u srijedu bude govorio na otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

Obama će se poslije toga odvojeno sastati s izraelskim i palestinskim liderom u nastojanju da ih vrati za pregovarački sto.

Američki zvaničnici priznaju da, najvjerovatnije, ne mogu spriječiti palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da uputi zahtjev Vijeću sigurnosti za puno članstvo Palestine u svjetskom telu, ali će , kako se očekuje, Obama privatno zatražiti da palestinski lider odustane od toga, nakon što preda pismo s namjerama u petak u UN-u.

  • Predsjednik će reći, otvoreno, istu stvar privatno koju će reći javno, a to je da mi ne vjerujemo da je to najbolji put da se ostvare palestinske aspiracije, kazao je zamjenik nacionalnog savjetnika za sigurnost Bijele kuće Ben Rods, prenosi AP.

Washington je najavio veto na palestinski zahtjev, tvrdeći da se beneficije državnosti mogu ostvariti samo kroz pregovore. Ti pregovori su, međutim, u zastoju već skoro godinu dana i ove sedmice se vode intenzivne diskusije kako da se strane vrate za pregovorački sto.

Četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika SAD, UN, EU i Rusija planiraju da izdaju saopćenje u kome se postavlja rok za povratak pregovorima, rekli su neimenovani zvaničnici bliski tim diplomatskim razgovorima.

Od Izraela će se, navodno, zahtijevati da prihvati granice prije rata 1967. godine kada je osvojio Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalem, uz razmjenu teritorija, kako bi se postiglo dvodržavno rješenje.

Od Palestinaca će se tražiti da priznaju jevrejski karakter Izraela ako žele da se sporazum brzo sklopi.

Bijela kuća smatra da postoji tračak nade da bi napredak na tom dokumentu mogao da zaustavi Abasa u ostvarenju plana. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je, međutim, još ranije pomenute granice označio neprihvatljivim, a Palestinci su odbili da priznaju Izrael kao jevrejsku državu.

Ono što se sada dešava daleko je od onoga što je Obama predvidio kada je prije godinu dana govorio u UN.

  • Mi ćemo postići ono što je najbolje među sobom. Ako to učinimo, kada se vratimo ovdje sljedeće godine možemo imati sporazum koji će voditi do novog člana UN-a, rekao je Obama prošlog septembra.

Očekuje se da će on, osim o palestinskoj državnosti, govoriti i o promjenama u svijetu u posljednjih godinu dana, posebno u arapskim zemljama i razvoju događaja u američkoj vanjskoj politici, posebno u Iraku i Afganistanu i ubistvu vođe El-Kaide Osame bin Ladena.