Svijet
1

Obama će Medaljom slobode odlikovati Clintona i Oprah

Klix.ba
Barack Obama i Oprah Winfrey (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama i Oprah Winfrey (Foto: Arhiv/AFP)
Američki predsjednik Barack Obama odlikovat će Billa Clintona i Oprah Winfrey Medaljom slobode, najvećim civilnim odlikovanjem u toj zemlji.

Nekadašnji predsjednik SAD-a i legendarna televizijska voditeljica nalaze se na listi od 16 laureata ovogodišnje dodjele medalja, koju je prije 50 godina ustanovio John F. Kennedy.

Obama je objasnio da su Clinton i Winfrey posvetili svoje živote da bi obogatili druge, da su to ljudi sa iznimnim talentom, ali se od drugih izdvajaju po daru da svoj talent dijele sa svijetom.

Clinton će krajem augusta napuniti 67 godina, a u Bijeloj kući je proveo period od 1993. do 2001. godine. Nakon toga posvetio se humanitarnom radu, a posebno se posvetio kampanji za ponovni izbor Obame za predsjednika 2012. godine.

Oprah se nalazi na čelu medijskog carstva i jedna je od najutjecajnijih slavnih ličnosti na svijetu. I ona je pouzdani sponzor Obame kao političara, a posebno aktivna bila je 2008. godine, kada se on prvi put kandidovao za predsjednika.

Među ostalim dobitnicima Medalje slobode naći će se aktivistica za prava žena i spisateljica Gloria Steinem te bivši izvršni urednik Washington Posta iz vremena afere Watergate Ben Bradlee. Medaljom će posthumno biti nagrađena astronautica Sally Ride i heroj iz Drugog svjetskog rata Daniel Inouye.

Prošle godine Obama je, između ostalih, odlikovao muzičara Boba Dylana, astronauta Johna Glenna i izraelskog predsjednika Shimona Peresa.