Pomoć Haitiju
0

Obama, Bush i Clinton objavili osnivanje fondacije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama i njegovi prethodnici, bivši predsjednici George W. Bush i Bill Clinton, danas su nakon sastanka u Bijeloj kući objavili osnivanje predsjedničke fondacije za pomoć potresom devastiranom Haitiju.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da su predsjednik George W. Bush i predsjednik Bill Clinton pristali voditi veliko prikupljanje donacija za pomoć, kroz Fondaciju Clinton-Bush za Haiti", rekao je Obama u obraćanju novinarima ispred Bijele kuće.

Obama je u ime svih Amerikanaca zahvalio dvojici bivših predsjednika "za vraćanje u službu i vođenje te hitne misije".

On je naglasio da je SAD u ovome trenutku angažiran u jednoj od najvećih humanitarnih operacija u historiji, pružanju pomoći Haitiju koji je 12. januara pogodio razoran potres snage 7.0 Richtera, ostavivši iza sebe između 100 i 200 hiljada žrtava, prema posljednjim procjenama haićanskih dužnosnika. Oko tri miliona stanovnika pogođeno je posljedicama potresa.

"Hiljade američkih civila i vojnika su u Haitiju gdje dijele pitku vodu, hranu i lijekove. Hiljade tona pomoći stiže svaki dan", rekao je Obama ističući da SAD pruža pomoć Haitiju u saradnji sa zemljama regije i cijelom međunarodnom zajednicom.

Podsjetio je da je isti model fondacije koju su vodili bivši predsjednici SAD-a, uspješno primijenjen kod prikupljanja pomoći za žrtve cunamija u Aziji 2004.

"Ovdje kod kuće predsjednici Bush i Clinton pomoći će Amerikancima da učine svoj dio. Odgovor na katastrofu mora biti djelo svih nas. Ti prizori razaranja ne podsjećaju nas samo na našu humanost već i na našu odgovornost. Vrijeme patnje mora biti i vrijeme suosjećanja", rekao je Obama.

Najavio je da će Bush i Clinton tražiti pomoć od pojedinaca, korporacija, institucija i NGO-a, te "pozvao sve koji žele pomoći da posjete www.clintonbushhaitifund.org".