Niko nema čiste ruke
105

Obama: Akcije Hamasa su užasne, ali je i izraelska okupacija nepodnošljiva

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama upozorio je na ignorisanje složenosti rata između Izraela i Hamasa, upozoravajući da su svi sukrivci.

“Ako želite riješiti problem, onda morate prihvatiti cijelu istinu. I tada morate priznati da ničije ruke nisu čiste, da smo svi do neke mjere suučesnici,” rekao je u izvatku intervjua za podcast Pod Save America objavljenom u subotu.

Osvrćući se na svoje predsjedništvo, Obama je postavio pitanje: "Pa, jesam li mogao učiniti nešto drugo?"

Bivši predsjednik tvrdio je da je važno priznati više naizgled kontradiktornih istina: akcije Hamasa bile su užasne, ali okupacija i ono što se događa Palestincima također su je nepodnošljivo.

Obama je prethodno govorio o sukobu, rekavši u izjavi da bi bilo kakve akcije Izraela koje ignorišu ljudsku cijenu rata protiv Hamasa mogle u konačnici osvetiti.

Predsjednik Joe Biden snažno je podržao Izrael u sukobu, pružajući značajnu vojnu pomoć. Međutim, administracija je nedavno pozvala na humanitarne pauze i upozorila protiv nanošenja prevelike štete palestinskim civilima.

Potpuni Obamin intervju bit će objavljen sljedeće sedmice, prema Crooked Media, kompaniji koju su osnovali i u kojoj rade bivši članovi Obamine administracije.