Svijet
17

Obalu Libije preplavila beživotna tijela migranata

Klix.ba
(Foto: EPA)
Migranti su krenuli na put ispunjeni nadom, želeći samo novi svijet ili ruke svojih najmilijih i to dok su se naguravali u prepunjene čamce koji su trebali da ih odvedu putem njihovih novih života u Evropu.

Međutim, kroz samo nekoliko sati, putovanja preko Mediterana pretvaraju se u pravu tragediju pa se tako danima, sedmicama ili čak mjesecima poslije njihova beživotna tijela pojavljuju na plažama Libije.

Pri tome nam ni stabilne ili funkcionalne vlade koja bi preuzela kontrolu nad situacijom, a građani Libije se bore i nastoje se nositi sa tužnom pričom o kojoj govore ljudski ostaci na obalama mora.

Mohammed Misrati, glasnogovornik libijskog Crvenog krsta u Tripoliju ističe kako se veliki broj migranata našao upravo na zapadnoj obali Libije odnosno gradovima Zuwara, Khoms i Sabrata, tamo gdje su i mnoga od njihovih putovanja i započela.

"Samo u jednoj akciji prikupili smo 40 tijela," pojašnjava Misrati, dodajući da nema tačnih podataka o broju nastradalih ali i da je ova godina mnogo gora.

"Ovo je problem sa kojim smo se i ranije suočavali ali nikada nije bilo ovako ozbiljno", kazao je on.

Prethodnih godina na plažama su se zaticale stotine tijela, ove godine se radi o hiljadama.