|

Nuklearni testovi Sjeverne Koreje uzrokovali "bolest duhova" kod stanovnika

Nuklearni testovi Sjeverne Koreje uzrokovali "bolest duhova" kod stanovnika
0
Klix.ba
4.12.2017. u 09:04
14
komentara
0

dijeljenja
Nuklearni testovi Sjeverne Koreje uzrokovali "bolest duhova" kod stanovnika Foto: EPA-EFE
Nuklearni testovi Kima Jong-una kontaminirali su Sjevernokorejce i izazvali "bolest duhova" koja uzrokuje izobličenje beba, a civili boluju od užasnih posljedica radijacije.
Blizu 30 dezertera prešlo je granicu i došlo u Južnu Koreju iz regije Kilju koja se nalazi blizu mjesta Punggye-re gdje se vrše nuklearna testiranja. Među njima je Lee Jeong Hwan koja pati od hronične boli.

"Mnogo ljudi je umrlo od bolesti koju smo nazvali 'bolest duhova'. Mislili smo da umiremo jer smo siromašni i jer smo jeli loše. Sada znamo da je uzrok radijacija", rekla je Hwan.

Druga državljanka Sjeverne Koreje kazala je kako je živjela nekoliko kilometara od mjesta testiranja te je svjedočila rađanju beba s deformitetom.

"Nismo mogli utvrditi spol bebe jer je rođena bez genitalija. U Sjevernoj Koreji ovakve bebe ubijaju pa su je roditelji ubili", rekla je.

Obje tvrde kako nisu znale za nuklearne testove te da su shvatile šta se dešava nakon što su pobjegle iz zemlje. Ipak, naučnici su kazali kako nemaju dovoljno informacija da bi potvrdili da su njihove bolesti povezane s radijacijom.

"Ne mislim da ne govore istinu, ali potrebno nam je još informacija kako bismo potvrdili ovu priču", rekao je profesor nuklearnog inžinjerstva u Seulu Kune-yull.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...