Samit u Washingtonu
0

Nuklearni terorizam najveća prijetnja sigurnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nuklearni terorizam je jedna od najvećih prijetnji međunarodnoj sigurnosti i snažne mjere nuklearne sigurnosti su najefikansije sredstvo sprječavanja da teroristi, zločinci i drugi neovlašteni akteri dođu u posjed nuklearnih materijala, ističe se u utorak u usvojenom završnom kominikeu samita u Washingtonu.

U završnom dokumentu dvodnenog samita o nuklearnoj sigurnosti, ističe se da je, pored nuklearnog razoružanja, nuklearnog neširenja i miroljubivog korištenja nuklearne energije, zajednički cilj i nuklearna sigurnost.

"Zbog toga smo riješeni da ojačamo nuklearnu sigurnost i smanjimo prijetnju nuklearnog terorizma. Uspjeh će zahtijevati odgovorne akcije na nacionalnom planu i održivu i efikasnu međunarodnu saradnju", ističe se u kominikeu.

Svih 46 zemalja učesnica samita pridružilo se pozivu domaćina, američkog predsjednika Baracka Obame, da se svi nesigurni nuklearni materiijali osiguraju za četiri godine.

U kominikeu se potvrđuje da je sigurnost nuklearnih materijala prije svega odgovonost država i ističe značaj snažnog nacionalnog zakonodavstva i regulative.

Sve zemlje se pozivaju da sarađuju na unaprijeđenju nuklearne sigurnosti, uz priznanje da visoko obogaćeni uran i pluton zahtijevaju posebne mjere predostrožnosti. Zbog toga je samit ohrabrio minimiziranje njihove upotrebe i konverziju reaktora.

Zemlje učesnice će, takođe, nastojati da u potpunosti primjenjuju postojeće međunarodne obaveze o nuklearnoj sigurnosti i podržavaju ciljeve međunaroodnih instrumenata u toj oblasti, uključujući Konvenciju o fizičkoj zaštiti nuklearnih materijala i Međunarodnu konvenciju o suzbijanju akata međunarodnog terorizma.

Samit takođe priznaje ulogu Međunarodne agencije za atomsku energiju i doprinos Ujedinjenih nacija.

Takođe se ističe značaj međunarodne saradnje, kao način sprječavanja i odgovora na slučajeve krijumčarenja, i ističe spremnost za razmjenu informacija, prenose u srijedu agencije.