|

Nuklearni otpad stigao iz Francuske u Njemačku

Nuklearni otpad stigao iz Francuske u Njemačku
0
F
FENA
8.11.2010. u 19:27
0
komentara
0

dijeljenja
Nuklearni otpad stigao iz Francuske u Njemačku Foto: AP
Uprkos velikoj mobilizaciji antinuklearnih protestnika, voz Castor natovaren radioaktivnim otpadom stigao je u ponedjeljak na stanicu u Dannenberg, u Donjoj Saksoniji, nakon trodnevnog putovanja obilježenog incidentima između snaga reda i militantnih ekoloških aktivista.
Sa 11 kontejnera i 123 tone radioaktivnog otpada, voz je u petak krenuo iz tvornice Areva u Hagueu (Agu). Ovo je 12 . vraćanje nuklearnog otpada preređenog u Francuskoj od 1995. godine, prenio je AFP.

Ekolozi smatraju da je ovaj nuklearni konvoj dostigao rekord po toksičnosti i da sadrži najmanje dvaput više radioaktivnosti nego sva radiaoktivna zagađenja emitirana poslije katastrofe u Černobilju.

U noći s nedjelje na ponedjeljak policija je mirno evakuirala 3.000 protestnika koji su stajali na tračniciama u blizini Dannenberga.

Antinuklearni pokret se intenzivirao u Njemačkoj otkako je kancelarka Angela Merkel odlučila produžiti rad 17 nuklearnih centrala koje je njen prehodnik socijaldemokrat Gerhard Schroeder namjeravao zatvoriti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.