Voz Castor u Dannenbergu
0

Nuklearni otpad stigao iz Francuske u Njemačku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Uprkos velikoj mobilizaciji antinuklearnih protestnika, voz Castor natovaren radioaktivnim otpadom stigao je u ponedjeljak na stanicu u Dannenberg, u Donjoj Saksoniji, nakon trodnevnog putovanja obilježenog incidentima između snaga reda i militantnih ekoloških aktivista.

Sa 11 kontejnera i 123 tone radioaktivnog otpada, voz je u petak krenuo iz tvornice Areva u Hagueu (Agu). Ovo je 12 . vraćanje nuklearnog otpada preređenog u Francuskoj od 1995. godine, prenio je AFP.

Ekolozi smatraju da je ovaj nuklearni konvoj dostigao rekord po toksičnosti i da sadrži najmanje dvaput više radioaktivnosti nego sva radiaoktivna zagađenja emitirana poslije katastrofe u Černobilju.

U noći s nedjelje na ponedjeljak policija je mirno evakuirala 3.000 protestnika koji su stajali na tračniciama u blizini Dannenberga.

Antinuklearni pokret se intenzivirao u Njemačkoj otkako je kancelarka Angela Merkel odlučila produžiti rad 17 nuklearnih centrala koje je njen prehodnik socijaldemokrat Gerhard Schroeder namjeravao zatvoriti.