Mahmoud Ahmadinejad
0

"Nuklearna saradnja s Iranom korisna za Zapad"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je u ponedjeljak da se ne može pregovarati o pravu Irana na vlastiti nuklearni program, javila je iranska studenske novinska agencija ISNA.

"Ne pregovara se o iranskome nacionalnom pravu na nuklearni program i naša nuklearna suradnja bit će u okvirima mreže inspektora za atomsku energiju Ujedinjenih naroda. Nuklearna suradnja s Iranom je korisna za Zapad", rekao je Ahmadinjejad, prenosi agencija Reuters.

Predsjednici Rusije i SAD, Dimitrij Medvedev i Barack Obama, sastali su se u nedjelju u Singapuru na margini četverodnevnog Foruma za ekonomsku suradnju u azijsko-pacifičkoj regiji (APEC) i zajednički ocijenili da je strpljenje na izmaku što se tiče nuklearnog programa Teherana.

"Nažalost, Iran do sada nije prihvatio pristup za koji svi smatraju da je kreativan i konstruktivan", izjavio je Obama, dodajući da za takav pristup "ponestaje vremena".

Ruski predsjednik Medvedev je rekao da bi se ako pregovori ne dovedu do konkretnih rezultata, "mogla iskoristiti i druga sredstva".

Reuters podsjeća da je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei predložio da Islamska Republika do kraja godine pošalje 75 posto zaliha slabo obogaćenog urana izvan zemlje na daljnju obradu.

Iranski dužnosnici su međutim izjavljivali da se Teheran ne može odreći urana jer je to ključni strateški materijal u odbrani od neprijatelja poput SAD-a i Izraela ili da bi mogli dio urana poslati ako u isto vrijeme dobiju gorivo za reaktor.

Iran će sljedeće godine ostati bez goriva uvezenog 1993. godine neophodnog za rad "istraživačkog" reaktora, podsjetila je britanska agencija.